İletişim eksikliği, çocukların bakımı ve yetiştirilmesindeki farklı bakış açıları, akraba ilişkileri, ekonomik sorunlar, cinsel hayatla ilgili sorunlar, sorun çözmede kullanılan hatalı davranışlar, iş problemleri evlilikte önemli sorunlara yol açabilmektedir.
İyi giden bir evlilik için sevgi, saygı, paylaşma ve hoşgörü başta olmak üzere çiftlerin diyalog halinde olmaları, birbirlerini etkin bir şekilde dinleyebilmeleri gerekmektedir. Daha önce yaşadıkları ve kendilerine iyi gelen anların aynısını ya da benzerlerini tekrarlayarak, çatışmada sorunları çözmek yerine ortaya çıkan duyguya odaklanarak, misilleme yapmaktan kaçınarak mutlu bir evliliğe sahip olmak mümkündür. Çiftler öfkenin tehlikeli bir durum olduğunu bilmeli eleştiri, savunma, küçümseme, duvar örme, baskı kurma ve saldırganlık gibi davranışların ise evliliği derinden sarsacağını kabul ederek hareket etmelidirler.
Evlilik terapisi ne zaman yapılmaz?
Fiziksel şiddet varlığında, eşlerden birinin ya da her ikisinin gerçekten boşanmayı istediği durumlarda, eşlerden birinin kaygı ya da korku nedeniyle terapiye gelmeyi reddettiği durumlarda, şizofreni ve diğer psikotik bozuklukların varlığında çiftlere evlilik terapisi yapılması uygun değildir.
Evlilik terapisinde süreç nasıl başlar ve nasıl ilerler?
Çoğu zaman danışanlar genellikle nasıl davranacaklarını ve bir sonraki adımda ne yapacaklarını öğrenmek için terapiye başvururular. Ancak bu terapistin görevi olmayıp çift için neyin doğru neyin yanlış olduğuna dair yorumlar yapması da uygun değildir. Onun yerine terapist hatalı davranışlarının değiştirilmesine çifti teşvik eder. Bugün ya da geçmişe ait olumsuz bir yaşam olayı üzerine derinlemesine düşünmelerini sağlar. Zorlandıkları ya da depresyonda oldukları süreçlerde terapi odası çiftin özgürce konuşabileceği güvenli bir ortamdır ve çoğu zaman çiftlerin birbirlerine daha önce hiç söylemedikleri ya da hissettirmedikleri duygular bu odada gün yüzüne çıkar. Terapist çiftin iletişiminde tarafsız olmalı ve dengeyi sürdürmelidir.
Evlilik terapisi birkaç seans sürebileceği gibi birkaç yıl da devam edebilir. Ancak sıklıkla 3-6 ay sürmektedir. Seanslar 45 dk olup genellikle haftada bir ya da iki görüşme yapılır. Eşler terapinin uzunluğuna ve sıklığına karar verme gücünü kendilerinde görürlerse sürece katkıları daha çok olacaktır. Çiftlere uygun bir terapi ortamı sağlandıktan sonra bu ortamdan yeteri kadar faydalanmak çifte bağlı olup sorumluluk çiftin kendine aittir.
Çocuk sahibi olma, gebelik, lohusalık, düşük ya da kürtajlar, hastalık dönemleri, yoğun ekonomik sıkıntıların varlığı, taşınma, mesleki konumdaki değişiklikler, emeklilik ve çocukların evden ayrılması ile evlilik sorunları daha çok gün yüzüne çıkmaktadır.Evlilik içinde bir sorun varlığında hem ebeveyn çocuk iletişimi olumsuz bir şekilde etkilenmekte hem de sosyal ve mesleki işlevsellikte kayıp yaşanmaktadır. Çiftler evlilik terapisine genellikle bir kriz anında ya da umutsuzlukta başvurmaktadırlar. Ancak sorunlar büyümeden , kriz anından önce alınan evlilik terapisi kırgınlıkları önlemekte, ilişkinin sağlığını korumakta hem de çiftin daha mutlu olmasını sağlamaktadır. Sevgi, saygı, hoşgörü çevçevesinde mutlu bir evlilik hayatı için sorunlarınızın büyümesini beklemeden lütfen evlilik terapistinize başvurunuz.